Όπως έχουμε ξαναπεί, η αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προκαλεί εκφυλισμό των αρθρώσεων. Είναι, λοιπόν, ευνόητο πως αυτός ο εκφυλισμός προκαλεί δυσφορία στον ασθενή, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η καθημερινή του ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από αρθρίτιδες παρουσιάζουν πρωινή δυσκαμψία, πόνο ή ευαισθησία στις αρθρώσεις κατά την κίνηση ή μετά από παρατεταμένη ακινησία, καθώς και διόγκωση μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Συνεπώς, καθώς εξελίσσεται η νόσος προκαλούνται παραμορφώσεις στις αρθρώσεις, έλλειψη μυικής αντοχής και δύναμης, με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει την λειτουργικότητά του και να χρειάζεται στήριξη. Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζονται τα βοηθήματα.

Μα τι στο καλό είναι αυτά τα βοηθήματα;

Τα βοηθήματα είναι διάφορες συσκευές που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό την διευκόλυνση της καθημερινότητας των ασθενών με αρθρίτιδα, είτε βοηθώντας την κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες, είτε εξυπηρετώντας ασθενείς με προβλήματα όρασης ή ακοής. Με άλλα λόγια, υπάρχουν βοηθήματα τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της καταπόνησης των αρθρώσεων και του πόνου που προκαλείται σε διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Κατ’ αρχάς, υπάρχουν μακριές ράβδοι που βοηθούν την τοποθέτηση καλτσώνκαι γενικότερα την ένδυση, καθώς και μακριοί καλόγηροι που βοηθούν την τοποθέτηση των παπουτσιών.

Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικά ελαστικά υποδήματα για ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της τοποθέτησής τους, ενώ οι ειδικές ράβδοι είναι πολύ χρήσιμες για την άρση των αντικειμένων από το έδαφος ή την επιλογή των ενδυμάτων από τις ντουλάπες.

Φυσικά, υπάρχουν βοηθητικές ράβδοι στο μπάνιο και στην λεκάνη της τουαλέταςπου διευκολύνουν σημαντικά την είσοδο στο μπάνιο και την ανύψωση από την λεκάνη, ενώ μεγάλη χρησιμότητα έχουν και τα ειδικά ορθωτικά ανυψωτικά της λεκάνης.

Τέλος, η τοποθέτηση ειδικής κουπαστής στις σκάλες διευκολύνει σημαντικά την άνοδο και την κάθοδο του ασθενούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η χρήση μπαστουνιών, βακτηριών και περιπατητήρων καθιστούν την βάδιση πολύ πιο εύκολη. Σε βαρύτερες περιπτώσεις η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου ίσως είναι απαραίτητη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με πληθώρα δυσκολιών. Ωστόσο, με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορούν να βρουν τις βοηθητικές συσκευές που ταιριάζουν στις ανάγκες τους και θα ανακουφίσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό λοιπόν είναι αναγκαίο να απευθυνθούν άμεσα σε κάποιον ειδικό που θα τους προτείνει τα κατάλληλα βοηθήματα.