Η Πτυχιούχος Ποδολόγος. Αναστασία Μάνουλα ,υπεύθυνη του Πρότυπου Kέντρου Ποδολογικής Περίθαλψης “ΙΑΣΜΗ Podology” εξηγεί και ενημερώνει για τις μέγιστες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην ποδολογική φροντίδα ( ιατρικό-θεραπευτικό πεντικιούρ ) με το απλό πεντικιούρ που γίνεται για καλλωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με έρευνες, έξι στους δέκα ανθρώπους ταλαιπωρούνται από κάποιο πρόβλημα των ποδιών (δερματικό ή νυχιών) και νιώθουν έντονα την ανάγκη να αφεθούν στα χέρια ενός ειδικού. Παρόλο όμως που η ποδολογία - ποδοθεραπεία είναι μια επιστήμη υγείας διεθνώς αναγνωρισμένη, το επάγγελμα του Ποδολόγου στη χώρα μας δεν εχει κατοχυρωθεί ακόμα με κανένα νομικό πλαίσιο και οι αρμοδιότητες του ποδολόγου αιωρούνται. Το υπάρχον νομικό κενό εκμεταλλεύθηκαν, επαγγελματίες από διάφορα “ nails centers ” και αναλαμβάνουν δήθεν θεραπευτικά πεντικιούρ, χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία σε παθήσεις των ποδιών, ανάλογο εξοπλισμό, ειδικά προιόντα και κυρίως πτυχίο που πιστοποιεί τις γνώσεις, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση των πελατών ,τον υποβιβασμό της ειδικότητας και τη μη σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το κυριότερο είναι, ότι δεν σταθμίζουν τους κινδύνους και τις συνέπειες για την υγεία των πελατών. Μερίδιο ευθύνης έχουν βέβαια και οι πελάτες που εξισώνουν την θεραπεία με τον καλλωπισμό σκοπίμως ή αγνοώντας την διαφορά. Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε και να διευκρινίσουμε ότι οι Ποδολόγοι αποτελούν αναπόσπαστο μέλος ομάδων αντιμετώπισης επιπλοκών στα κάτω άκρα, όπως είναι το Διαβητικό Πόδι, το Ρευματικό Πόδι, κ.λπ. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων των ποδιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γνώσεις, εμπειρία και υπευθυνότητα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ποδολογικές φροντίδες που αναλαμβάνει ενας Ποδολόγος είναι το θεραπευτικό - ιατρικό πεντικιούρ. Είναι μία ειδική φροντίδα-θεραπεία για άτομα με κληρονομικά ή επίκτητα προβλήματα στα κάτω άκρα. Το ιατρικό πεντικιούρ πρέπει να αναλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό που λόγω γνώσεων και εμπειρίας είναι σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε διάγνωση και θεραπεία.

ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ Αρκετοί άνθρωποι χρειάζονται θεραπευτικό - ιατρικό πεντικιούρ, ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη. Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν συνήθως κακή κυκλοφορία στα πόδια, και ως εκ τούτου το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και συχνά αφυδατωμένο. Ένα απλό πεντικιούρ δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, όπως σωστό και αναίμακτο κόψιμο νυχιών, αφαίρεση κάλων , σκληρύνσεων, αντιμετώπιση τυχόν είσφρυσης νυχιού, βαθειά ενυδάτωση, ανάπλαση του δέρματος…. Σε ένα διαβητικό ασθενή, αυτές οι φροντίδες, ιδιαίτερα απο άπειρα χέρια, αποτελούν "σήμα κινδύνου" για τη δημιουργία περισσότερων και σοβαρότερων επιπλοκών στο διαβητικό πόδι, καθώς και για την κατάταξή του σε ασθενή "υψηλού κινδύνου".

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟΑΝΟΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα δημιουργούν επιπλοκές στα νύχια και το δέρμα των ποδιών και οι πάσχοντες αναζητούν συγκεκριμένη θεραπεία. Οι επιπλοκές στα πόδια ,μπορεί να προκαλέσουν υπερκεράτωση των νυχιών και του δέρματος και να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στη στήριξη και την βάδιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται τακτική ποδολογική φροντίδα και ενδεχομένως συνέχιση της φροντίδας με κατάλληλα προϊόντα κατ΄οίκον.

ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ
Τα υπέρβαρα άτομα αναζητούν συχνά τη συγκεκριμένη θεραπεία. Στα υπέρβαρα άτομα, η πίεση που ασκείται από το βάρος στα πόδια ,μπορεί να προκαλέσει κάλους καθώς και ξηρό δέρμα με «ρωγμές». Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται τακτικά αυτή η ποδολογική φροντίδα σε συνδυασμό με κατάλληλα προιόντα και ορθοτικά βοηθήματα.

ΑΘΛΗΤΕΣ - ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ
Πολλοί υγιείς άνθρωποι, επίσης μπορεί να ωφεληθούν από την εν λόγω θεραπεία και έχουν ιδιαίτερη ανάγκη φροντίδας., όπως ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, δρομείς , χορευτές, αλλά ακόμη και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ακραίες καταστάσεις καταπόνησης των ποδιών.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ
Η μέγιστη διαφορά μεταξύ του θεραπευτικού - ιατρικού με ένα απλό πεντικιούρ είναι η θεραπεία και αντιμετώπιση προβλημάτων, σε σχέση με το δεύτερο. Το ιατρικό-θεραπευτικό πεντικιούρ, αναλαμβάνει μόνο Ποδολόγος ο οποίος ύστερα από σωστή διάγνωση, θα προβεί στην ανάλογη ποδολογική φροντίδα, με προσοχή και ασφάλεια για τα ταλαιπωρημένα πόδια με σκοπό την αποκατάσταση των ανθυγεινών δερματικών προβλημάτων και την μείωση τυχόν πόνου. Ο Ποδολόγος θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή για την φροντίδα νυχιών και δέρματος, πάντα ανώδυνα και αναίμακτα, χρησιμοποιώντας ειδικό ποδοιατρικό εξοπλισμό , ανάλογη τεχνική για κάθε πρόβλημα και φυσικά τηρώντας τους κανόνες προφύλαξης και υγείας στο έπακρον με την βεβαιότητα, ότι τα εργαλεία έχουν απολυμανθεί και αποστειρωθεί.

Στο ιατρικό-θεραπευτικό πεντικιούρ αποφεύγεται το μούλιασμα των ποδιών που γίνεται στο απλό πεντικιούρ, λόγω της ιδιαιτερότητας κάποιων παθήσεων και για τον κίνδυνο μολύνσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως , μετά από αξιολόγηση των προβλημάτων και όταν κριθεί αναγκαίο, ενδείκνυται αλλά χρησιμοποιούνται ειδικά αντισηπτικά και καταπραϋντικά προϊόντα ποδολογίας, σχεδιασμένα για τις ανάγκες ταλαιπωρημένων πόδιων με προβλήματα..

Τέλος, η πιο σημαντική πτυχή αυτού του είδους της υπηρεσίας είναι η επιστημονική προσέγγιση, η αναζήτηση της αιτίας των προβλημάτων και η αντιμετώπιση για περιορισμό των επιπλοκών. Επιπλέον το πιστοποιημένο προσωπικό, αφού παράσχει τη θεραπεία, προτείνει εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι κατά περίπτωση και συστήνει ορθοτικά βοηθήματα και πάτους που τοποθετούνται στα σημεία μέγιστης πίεσης, είτε ραχιαία των δακτύλων, στην πτέρνα, στα μετατάρσια ή σε όλο το πέλμα του ποδιού, για απορρόφηση των κραδασμών με αποτέλεσμα την ανακούφιση της πίεσης , της δυσφορίας, του πόνου και την μείωση υποτροπών.

Το απλό πεντικιούρ μπορεί να βελτιώσει την αισθητική των ποδιών, δεν μπορεί να «θεραπεύσει» νύχια και δέρμα που πλήττονται περισσότερο και χρειάζονται μία εντατική και σχολαστική φροντίδα-θεραπεία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την υγεία των ποδιών μας σε οποιονδήποτε που δηλώνει γνώστης,έστω και για ένα απλό πεντικιούρ.

Κάποιοι άνθρωποι λόγω άγνοιας της συγκεκριμένης παραιατρικής ειδικότητας προφανώς αντιλαμβάνονται λανθασμένα τα πράγματα και πιστεύουν ότι απολαμβάνοντας μία απλή υπηρεσία πεντικιούρ, σε χαμηλή τιμή μπορεί να λύσουν τα προβλήματα τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά της παροχής, συγχέοντας διάρκεια , τιμή και αποτέλεσμα με το απλό πεντικιούρ, που εκ των υστέρων κατανοούν. Από την εμπειρία μας, αλλά και από συζητήσεις πελατών που παραπλανήθηκαν, γνωρίζουμε ότι αυτές οι απλές παροχές, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστες, ασφαλής για την υγεία και ποιοτικές.Το κυριότερο είναι οτι δεν επιλύουν προβλήματα των άκρων.

Τα τελευταία χρόνια και όσο ο κόσμος ενημερώνεται, η δημοτικότητα του ιατρικού πεντικιούρ έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι αδιαμφησβήτητα, πολύ χρήσιμο και ευεργετικό για ευπαθείς κατηγορίες ανθρώπων.Καταλαμβάνει, όχι αδίκως, εξέχουσα θέση στο χώρο της σύγχρονης αντιμετώπισης παθήσεων των κάτω άκρων.