Εάν οι αρθρώσεις σας πονούν και φλεγμαίνουν ή αν αντιμετωπίζετε ευαισθησία, οίδημα, ή δυσκαμψία μέσα ή γύρω από μία άρθρωση, έχετε αυτό που ονομάζεται αρθραλγία - πόνος στις αρθρώσεις. Η αρθραλγία μπορεί να προκαλείται από πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, άλλων υποκείμενων νόσων, ή ακόμη και αλλεργικών αντιδράσεων ή τροφικής δυσανεξίας.


ΑΡΘΡΑΛΓΙΑ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ;
Ο όρος αρθραλγία αποτελείται από δύο ελληνικές λέξεις, άρθρον (άρθρωση) και άλγος (πόνος). Αυτό και σημαίνει κυριολεκτικά πόνος στις αρθρώσεις, και μπορεί να αναφέρεται σε οποιοδήποτε τύπο πόνου στις αρθρώσεις. Ωστόσο, για λόγους ταξινόμησης, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καθορίσει ότι ο όρος «αρθραλγία» πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να περιγράψει πόνο στις αρθρώσεις που δεν προκαλείται από φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Παρά την ταξινόμηση αυτή, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ακόμα τον όρο «αρθραλγία» αναφερόμενοι σε κάθε είδους πόνο στις αρθρώσεις.

Εάν ένας γιατρός σας πει πως πάσχετε από αρθραλγία, πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με την υποκείμενη αιτία που την προκαλεί. Μπορεί να μην πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα. Αντιθέτως, μια άλλη υποκείμενη πάθηση θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις σας.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ(ΑΡΘΡΑΛΓΙΑ) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, πιθανώς αντιμετωπίζετε κάποια συμπτώματα, όπως τα εξής:
⦁ ήπιο πόνο ή ευαισθησία
⦁ σοβαρό ή ανυπόφορο πόνο
⦁ ανικανότητα να χρησιμοποιήσετε το άκρο σας είτε για να περπατήσετε είτε για να μεταφέρετε αντικείμενα
⦁ περιορισμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης
⦁ κλείδωμα( block)της άρθρωσης
⦁ δυσκαμψία
⦁ οίδημα (φλεγμονή)
⦁ ερεθισμός
⦁ αυξημένη θερμοκρασία γύρω από την άρθρωση
⦁ αδυναμία

Μπορείτε να έχετε συμπτώματα μόνο μετά από συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως την άσκηση. Αντίθετα, τα συμπτώματά σας μπορεί να εμφανιστούν χωρίς αιτία.

O πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να έχει χαρακτήρα διαλείποντα και σταδιακά αυξανόμενο ή μπορεί να είναι ξαφνικός.

Ο πόνος μπορεί να υφίεται μετά από ανάπαυση ή τη λήψη ενός φαρμάκου ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αναλγητικά καθόλου.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ;

Αρθραλγία μπορεί να προκληθεί λόγω τραυματισμού συνδέσμων, τενόντων, ή θυλάκων γύρω από τις αρθρώσεις. Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι φλεγμονής, μόλυνσης ή αλλεργικής αντίδρασης. Λιγότερο συχνά, ο πόνος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρκίνου ή κάποιας άλλης ασθένειας.

Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αρθραλγία
Η αρθραλγία μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές υποκείμενες αιτίες. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι σοβαρές και να απαιτούν άμεση ή επείγουσα περίθαλψη υπό τη μορφή αντιβιοτικών (ή άλλων φάρμακων) ή ακόμα και χειρουργικής επέμβασης.

Αιτίες που μπορεί να προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, ως σύμπτωμα, είναι:
αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα ή τρόφιμα
αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της γονοκοκκικής αρθρίτιδας (που προκαλείται από γονόρροια), οστεοαρθρίτιδας, ψευδοουρικής αρθρίτιδα (που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο, επώδυνο πρήξιμο), ψωριασική αρθρίτιδα (η οποία μπορεί να συνοδεύει την ψωρίαση με δερματικές βλάβες), αντιδραστική αρθρίτιδα (οίδημα και πόνος που προκλήθηκε από μια μόλυνση αλλού στο σώμα), σηπτική αρθρίτιδα (μια επώδυνη λοίμωξη μεταδιδόμενη στην άρθρωση μέσω του αίματος)
οστική πάθηση ή λοίμωξη των οστών, συμπεριλαμβανομένης της άσηπτης οστεονέκρωσης (βαθμιαία νέκρωση ενός οστικού τμήματος της άρθρωσης λόγω διακοπής της αιμάτωσης του), οστεομυελίτιδα (λοίμωξη των οστών), νόσος Paget των οστών (που επηρεάζουν τη λεκάνη, το κρανίο, την σπονδυλική στήλη, ή τα κάτω άκρα), διαταραχές των σπονδυλικών αρθρώσεων (που επηρεάζουν την αυχενική ή οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και ραχίτιδα (τα οστά γίνονται αδύναμα και μαλακά και κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα στα παιδιά, συνήθως οφείλεται σε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D).
καρκίνος (καρκίνος των οστών ή λευχαιμία)
πολύπλοκο περιοχικό σύνδρομο πόνου, μια χρόνια κατάσταση πόνου που μπορεί να συμβεί μετά από έναν τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή (συνήθως επηρεάζουν το χέρι ή το πόδι)
αφυδάτωση, από ασθένεια ή από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
κατάθλιψη
ζαχαρώδης διαβήτης
δυσανεξίες τροφίμων, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη
ουρική αρθρίτιδα (μια μορφή αρθρίτιδας, συχνή στη βάση του μεγάλου δακτύλου)
υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός
λοιμώξεις, όπως η νόσος Lyme (βακτηριακή λοίμωξη)
φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, νόσος Still (συχνά επηρεάζει τους καρπούς), ή ρευματική πολυμυαλγία (προκαλεί μυϊκό πόνο και δυσκαμψία, πιο συχνά στους ώμους)
τραυματισμοί από υπερβολική χρήση, όπως θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα (μερικές φορές προκαλείται από αθλητικές κακώσεις), ή από μια κάκωση, όπως η εξάρθρωση, το κάταγμα, το διάστρεμμα.
διαταραχές του ανοσοποιητικού ή αυτοάνοση πάθηση, όπως ο λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ρευματοειδής αρθρίτιδα (ενήλικα ή νεανικός), σκληροδερμία, νόσος Sjogren , σαρκοείδωση, ή μικτή νόσος του συνδετικού ιστού
τσιμπήματα εντόμων, όπως δαγκώματα αραχνών
εμμηνόπαυση
εμμηνόρροια
σύνδρομα παγίδευσης νεύρων
εγκυμοσύνη και μετά την εγκυμοσύνη (μετά τον τοκετό)
σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια ή χλαμύδια
ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή HIV

Πόνος στις αρθρώσεις λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, πόνο από αρθρίτιδα, θυλακίτιδα, ή παλιά τραύματα (συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων) μπορεί να προκληθεί από αλλαγές βαρομετρικής πίεσης.
Διαγνώζοντας τον πόνο στις αρθρώσεις: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις δεν είναι σοβαρός ή απειλητικός για τη ζωή και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με φάρμακα και ανάπαυση, πάγο, ακινητοποίηση, ανύψωση του πάσχοντος μέλους.

Ωστόσο, εάν ο πόνος σας συνοδεύεται από οίδημα, ερυθρότητα, ή ευαισθησία και αυξημένη τοπική θερμοκρασία γύρω από την άρθρωση, δείτε ένα γιατρό.

Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό επειγόντως εάν παρουσιάζεται μια δυσμορφία στην άρθρωση, δεν μπορείτε να τη κινήσετε, ή αν αντιμετωπίζετε έναν έντονο πόνο ή ξαφνικό οίδημα.

Ο γιατρός σας αφού σας εξετάσει κλινικά θα σας κάνει ερωτήσεις λαμβάνοντας το ιστορικό σας για να εντοπίσει την αιτία του πόνου σας. Για παράδειγμα:
⦁ Είναι ο πόνος σας διάχυτος στην άρθρωση, ή εντοπισμένος;
⦁ Εάν αισθάνεστε διάχυτο πόνο στην άρθρωση, είναι μεταναστευτικού τύπου; (Μήπως μετακινήσετε γύρω;)
⦁ Μήπως ο πόνος σας είχε αιφνίδια εμφάνιση, ή ήταν σταδιακή;
⦁ Έχετε κάποια άλλα γνωστά προβλήματα με την υγεία σας;
⦁ Ποια φάρμακα παίρνετε; (Μερικές φορές, πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι μια παρενέργεια κάποιου φαρμάκου.)
⦁ Έχετε ξηροστομία ή ευαισθησία στο φως;
⦁ Είχατε βγάλει κάποια εξανθήματα;
⦁ Έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων;
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση ή να ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, αν χρειαστεί.


ΑΡΘΡΑΛΓΙΑ: ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ
⦁ αστράγαλος
⦁ αυχενική / θωρακική/οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης
⦁ αγκώνα
⦁ δάχτυλα άκρας χειρός (ιδιαίτερα στις μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις, ή στον αντίχειρα (καρπομετακαρπική άρθρωση)
⦁ δάχτυλα άκρου ποδός(μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις, ή ειδικά του μέγα δακτύλου του ποδιού
⦁ χέρι και τον καρπό
⦁ ισχίο
⦁ γναθοκροταφική άρθρωση
⦁ γόνατο
⦁ οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης / λεκάνη (ιερολαγόνια άρθρωση)
⦁ αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης
⦁ ώμος (ακρωμιοκλειδική άρθρωση ή στερνοκλειδική άρθρωση, ή της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης )


ΛΥΣΕΙΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Ποιες είναι οι επιλογές σας για την ανακούφιση από πόνους στις αρθρώσεις;

Συνήθως, η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πρωτογενής, υποκείμενης αιτίας του πόνου σας. Αν η αρθραλγία συνεχίζει μετά τη θεραπεία σας, ένα πλάνο για τη συνεχή διαχείριση του πόνου μπορεί να είναι απαραίτητο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να δουν κάποια ανακούφιση από τον πόνο από τα ακόλουθα:

Δίαιτα, Διατροφή και Φυσικές θεραπείες
⦁ διαιτητικά ή φυτικά συμπληρώματα
⦁ φυσικές / σπιτικές θεραπείες, όπως τα αιθέρια έλαια ή τα ιχθυέλαια (ω3)
⦁ βιταμίνες

Ασκήσεις / Φυσικοθεραπεία
Ασκήσεις, φυσικοθεραπεία (συμπεριλαμβανομένων των υδρόβιων θεραπειών) είναι τεχνικές διαχείρισης του πόνου που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αρθραλγίας. Δεν θα διορθώσουν υποκείμενες αιτίες, αλλά μπορεί να βελτιώσουν την κινητικότητά σας, την δυσκαμψία και τον πόνο.

Φαρμακευτική Αγωγή
Ανάλογα με τη διάγνωση σας, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν:
⦁ αντιβιοτικά (για λοιμώξεις)
⦁ αντιικά φάρμακα (για ιογενείς λοιμώξεις
⦁ κορτικοστεροειδή, όπως πρεδνιζόνη (για ρευματικές νόσους)
⦁ ανοσοκατασταλτικά (για την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος)
⦁ αναλγητικά
⦁ τοπικής χρήσης αναλγητικά όπως η καψαϊκίνη (μια ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές, γνωστή ως αναλγητικό, καθώς μπλοκάρει τον πόνο)

Χειρουργική επέμβαση: Αρθροσκόπηση ή ολική αρθροπλαστική
Για σοβαρές βλάβες στις αρθρώσεις, ο οικογενειακός γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό.

Αν και η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση για πολλούς ανθρώπους, οι ελάχιστα επεμβατικές και αναίμακτες χειρουργικές τεχνικές την έχουν καταστήσει ασφαλέστερη και πιο δημοφιλή από ό, τι ήταν στο παρελθόν.

Χειρουργικές επεμβάσεις στις αρθρώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο σας είναι:
⦁ αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος, του ώμου, του αστράγαλου, του ισχίου
⦁ διαδερμικές και ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές σπονδυλικής στήλης
⦁ ολική αρθροπλαστική ισχίου
⦁ ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακό καθοδηγούμενο πλοηγό
⦁ ολική αρθροπλαστική ώμου


Αν νομίζετε ότι μπορεί να έφτασε ο καιρός να εξεταστεί ως θεραπεία η χειρουργική επέμβαση, καλέστε μας για ένα ραντεβού. Ο δρ. Τριανταφυλλόπουλος Γεώργιος ορθοπαιδικός χειρουργός, μπορεί να σας εξετάσει, να αξιολογήσει την κατάστασή σας, και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας σας.


Τηλέφωνα : 6973322610, 2105799000, 2102487707